Mijn eigen Home Assistant Setup

Ondertussen heb ik een leuke eigen setup draaien. Veel mee geëxperimenteerd, getest en in gebruik genomen. Natuurlijk ben ik nog niet klaar en zeker met de automatiseringen wil ik nog het een en ander voor elkaar zien te krijgen.

Mijn huidige integratielijst ziet er als volgt uit:

Home Assistant huidige integraties

We gaan het lijstje gewoon eens kort en krachtig langs. De meeste zijn vrij recht toe recht aan en welke wat ingewikkelder zijn zullen we later in aparte artikelen verder doorlichten en behandelen.

Google Calendar

Super handig! Je eigen Google Agenda kun je integreren in Home Assistant. Wat je in je Google agenda zet wordt gesynchroniseerd met Home Assistant maar je kunt ook vanuit Home Assistant afspraken erin zetten welke weer naar Google worden gesynchroniseerd. Dit werkt dus bi directioneel!
Het installeren vergt iets meer dan standaard inloggen en zullen we later stap voor stap behandelen.

Google Cast

Integratie om je Chromecast aan Home Assistant toe te voegen. Vervolgens werkt deze als een Mediaplayer waarmee je je Chromecast aan en uit kunt zetten, pauzeren etc.
Het enige dat je hoeft te doen is het IP adres van de Chromecast op te geven en klaar ben je!
Dit stelt dus niets voor en binnen een minuut kun je er mee aan de slag.

HACS

Onmisbaar als je net even wat meer wilt dan standaard beschikbaar is.
HACS is de afkorting voor Home Assistant Community Store en wanneer je deze toevoegt breid je de reeds bestaande integraties nog eens met duizenden andere uit!
HACS Installeren? Check dan snel ons HACS artikel.

HomeWizard Energy

Voor mijn P1 meter en extra Energy Sockets gebruik ik de superhandige meters van Homewizard!
De P1 meter is aangesloten op mijn slimme meter en leest realtime het stroomverbruik uit en om de paar minuten het gasverbruik. Homewizard heeft zelf al een mooie overzichtelijke app en is eenvoudig te integreren in Home Assistant. In Home Assistant wordt dan je verbruik ook mooi inzichtelijk en de kosten kun je ook nog toevoegen. Ik heb in een ander artikel het toevoegen van berekeningen behandeld waarmee je je verbruik en echte kosten inzichtelijk kunt maken per dag, week, maand, kwartaal en jaar!
Zo weet je elke dag hoeveel het verbruik je kost!

LG Horizon

Anders dan de naam doet vermoeden is dit een integratie waarmee je je Ziggo Media Next box kunt toevoegen. Ook deze integratie is eenvoudig te installeren maar zullen we ook nog verder behandelen.
Hiermee wordt je Mediabox Next ook als Mediaplayer weergegeven. Je kunt de Mediabox Next dan op afstand aan of uit zetten, naar zenders zappen en opgenomen programma’s op TV laten afspelen.
Erg handig!

LocalTuya

Dit is een integratie welke niet zomaar even te gebruiken is. We gaan dit nog wel behandelen in een apart artikel en hier zal ik kort uitleggen wat het doet.
Tuya is de fabrikant van vele smartproducten zoals lampen, schakelaars, sensoren etc. Het komt uit China, is erg goedkoop en wordt door veel merken gerebranded naar hun eigen naam.
Bijvoorbeeld de producten van LSC Smart Connect die je veelal bij de Action kunt kopen.
Lampen, schakelaars, sensoren, camera’s…noem maar op, voor een paar euro heb je dit al in huis.
Goedkoop, Chinees…Hmmm hoor ik je al denken…dat kan nooit goed zijn, zeker met de privacy die China niet erg nauw neemt.
Laat ik beginnen te zeggen dat het niet perse slecht is…sterker nog, het werkt eigenlijk prima maar allemaal in een eigen bubbel/cloud. En alleen via 2.4 Ghz WiFi maar dat hoeft niet perse een probleem te zijn. Heb je alleen 5 Ghz Wifi dan kun je de meeste producten niet gebruiken.
Om LSC Smart Connect te kunnen integreren in Home Assistant is er een “officiele” Tuya integratie aanwezig. Maar deze vereist wel een Developer registratie bij Tuya (overigens gratis) waarmee je toegangen moet creëren om vervolgens de apparaten te kunnen importen nadat je deze in de LSC of Smartlife App hebt toegevoegd. Die verbinding hapert wel eens maar is goed te doen.
WiFi Motion Sensoren (PIR) zijn een regelrechte ramp om in Home Assistant werkend te krijgen dus die raad ik af evenals de camera’s!
Met LocalTuya kun je je apparaten bedienen buiten de Tuya Cloud om. Geen pottekijkers dus 🙂
Maar het is wel even een dingetje om te integreren! Maar dat is voor later…

Mobiele App

Hier hoef je eigenlijk niets voor te doen behalve de App op de telefoon(s) installeren, gebruikers aanmaken en inloggen. Handig om Home Assistant mee te bedienen maar ook locatie tracking en daarmee automatiseringen maken voor bijvoorbeeld verlichting of verwarming aan wanneer je thuis komt.

Samsung Smart TV

Integratie om je Samsung TV mee te bedienen. Heel veel kun je er niet mee maar wel de TV uitzetten of een andere bron kiezen. Simpelweg de integratie toevoegen, IP adres van de TV invullen en bevestigen op de TV en klaar!
Wel belangrijk: De TV moet in hetzelfde netwerk zitten als Home Assistant anders werkt het niet.

Synology DSM

Deze integratie wordt automatisch al toegevoegd wanneer Home Assistant als een Docker Container op een Synology NAS draait. Hiermee kun je je NAS monitoren zoals CPU, Disk, Geheugen etc.

Tado

Tadaaaa…een Tado!
Ik heb na redelijk veel zoeken gekozen voor een Tado slimme thermostaat. Het integreren gaat erg makkelijk. Je moet eerst een gratis account bij Tado aanmaken en daar je Thermostaat toevoegen.
Vervolgens kun je bij de Home Assistant Tado integratie inloggen op het Tado account en de thermostaat wordt toegevoegd. Je hoeft alleen nog maar een ruimte aan te geven waar deze zich bevindt.
Vervolgens kun je via Home Assistant de thermostaat programmeren, automatiseringen maken etc.
Ook heeft Tado een open raam detectie. Hiermee wordt de verwarming uitgeschakeld wanneer Tado een open raam detecteert. Hierover later ook nog een artikel.

Webuntis

Webuntis is denk ik bij schoolgangers wel bekend. Je kunt hier je lesrooster vinden voor school.
De Webuntis integratie in Home Assistant is eigenlijk niet veel anders. De integratie haalt je lesrooster op en presenteert dit in de Home Assistant Kalender.

Youfone

Deze is heel handig om te hebben als je een of meerdere Youfone abonnementen hebt.
Hiermee kun je snel inzichtelijk krijgen hoeveel data je verbruikt hebt, hoeveel je gebeld hebt, wat voor abonnement je hebt en hoeveel dagen het nog duurt tot de nieuwe maand in gaat.
Voor het installeren ervan volg je dit artikel!

Volkswagen We Connect ID

Ook je auto kun je integreren in Home Assistant! Mijn Volkswagen ID.3 zit er ook in 🙂
Deze integratie zit niet standaard in Home Assistant en moet je installeren via HACS.
Daarna kun je aan de hand van dit artikel je Volkswagen ID toevoegen.
Eenmaal toegevoegd kun je de gegevens van je auto bekijken zoals accustaat, kilometerstand, of de auto aan het opladen is en hoe snel, of je deuren op slot zijn, hoe lang het nog duurt tot de volgende inspectie en nog veel meer!

Zigbee Conbee II

Met de Zigbee Conbee II USB stick kun je je eigen Zigbee hub maken binnen Home Assistant waarmee je vervolgens Zigbee compatible apparaten kunt koppelen en gebruiken. Zigbee maakt gebruik van een eigen netwerk en elk apparaat dat een vaste stroombron heeft (dus geen batterijen) werkt ook als Zigbee router.
Hiermee kun je als het ware je netwerksignaal verbeteren door her en der in huis Zigbee apparaten te gebruiken waarmee andere Zigbee apparaten weer kunnen verbinden.

Ikea Tradfri

Ondertussen ook een aantal Ikea Tradfri slimme schakelaars, bewegingssensoren en lampen in huis. Deze werken met Zigbee en zijn eenvoudig te koppelen via de Zigbee Conbee II USB Stick.
Werkt prima en tot nu toe geen klachten over!

Ring video deurbel en Ring Chime

Ook een Ring videodeurbel mag niet ontbreken en dan ook meteen maar een chime er bij. Integratie gaat eenvoudig en Home Assistant werkt er prima mee!
Met MQTT kun je zelfs live videobeeld in Home Assistant weergeven!

Formule 1 Lovelace kaart

Als formule 1 fan mag er bij mij natuurlijk geen F1 integratie ontbreken.
Met de Formule 1 Lovelace kaart heb je altijd de laatste informatie bij de hand in Home Assistant!

Xiaomi Aqara deur/raam sensoren

Naast bewegingssensoren wilde ik ook graag deur en raam sensoren. Ik vond goede en betaalbare van Xiaomi Aqara!
Ook deze sensoren werken met Zigbee en installatie is met een paar keer knipperen met de ogen klaar 🙂

Waze reistijd

Deze integratie is eigenlijk heel simpel en puur omdat het kan…in Home Assistant kun je hiermee weergeven hoeveel minuten het rijden is van jouw (of andere gebruikers in Home Assistant) locatie naar huis.

Shell Recharge

Super handig wanneer je, zoals ik, elektrisch rijdt!
In deze integratie kun je de locaties van jouw favoriete laadpalen opgeven en in Home Assistant kun je dan zien of de laadpaal bezet is of niet.
Ook informatie zoals laadvermogen en tarieven kunnen worden weergegeven.

Nabijheid

Ook wel leuk om te hebben!
Deze integratie geeft weer op hoeveel meter personen (met trackers) verwijderd zijn van huis, of ze naar huis toe bewegen of er juist vandaan.

Autobackup

Zorg altijd voor een backup! Zeker als Home Assistant een omvang begint te krijgen zoals deze met veel automatiseringen, scripts, integraties etc.
Mocht er iets met de installatie gebeuren, dan ben je met een backup in no-time weer up and running!
Deze integratie zorgt er voor dat backups automatisch gemaakt worden, je hebt er dus geen omkijken meer naar!

Alarmo

Nu ik bewegings, deur en raam sensoren en camera’s heb, wordt het tijd om een alarmsysteem op te tuigen.
Alarmo is een integratie waarmee je Home Assistant om kunt toveren tot een alarmsysteem!

Afval info

Nooit meer vergeten om je container aan de weg te zetten met deze zeer handige integratie!
Met afval info kun je in Home Assistant weergeven wanneer welke container aan de beurt is. Ook kun je notificaties instellen zodat je op een bepaalde tijd een seintje krijgt wanneer het tijd is om je container aan de weg te zetten.

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven