Ikea Tradfri Beweging Sensor Automatisering

Tradfri Bewegingssensoren van Ikea werken best prima maar ik liep tegen een klein dingetje aan m.b.t. het in en uitschakelen van bijvoorbeeld lampen.
Deze sensoren hebben namelijk de eigenschap om na detectie 3 minuten lang in de “Gedetecteerd” toestand te blijven hangen.
Hierdoor is het niet mogelijk om een automatisering te maken die korter dan 3 minuten duurt zoals bijvoorbeeld het inschakelen van lampen voor een periode van 1 minuut na detectie van beweging en daarna weer uitschakelen. Als een halve minuut later weer beweging wordt gedetecteerd dan zullen de lampen niet meer aan gaan omdat de sensor nog in de Gedetecteerd toestand zit. Pas als de sensor weer in “rust” toestand is (na die 3 minuten dus) kan de automatisering pas weer getriggerd worden.

Tradfri 3 minuten interval

Hierboven zie je de tijdlijn en hier kun je zien dat een detectie periode precies 3 minuten duurt.

1 automatisering maken die na detectie een lamp inschakelt en met een timer na 5 minuten weer uitschakelt zal niet goed werken. Je komt dan in een situatie terecht waarbij het licht uit gaat maar de sensor nog in de Gedetecteerd toestand zit. Als je dan nog een keer langs de sensor loopt, zal het licht niet meer aan gaan totdat de sensor weer in rust toestand komt.

Hoe maak je een goed werkende automatisering voor Tradfri Motion Sensors?

Laten we om te beginnen eerst duidelijk maken dat een sensor die een wachttijd van 3 minuten heeft niet echt een hele handige sensor is.
Waarschijnlijk is dit zo ontworpen om zo lang mogelijk met de batterijen te kunnen doen want hoe meer of vaker de sensor getriggerd wordt, hoe sneller de batterij leeg is natuurlijk.

Maar goed, je kunt hier best een werkbare situatie mee maken als je accepteert dat lampen etc. voor minimaal 3 minuten ingeschakeld blijven.

Om dit werkbaar te maken moeten we niet 1 maar 2 automatiseringen toepassen:

  • de eerste is om bij detectie bijvoorbeeld de lampen in te schakelen, meer niet.
  • De 2e automatisering wordt getriggerd wanneer de sensor in de “Niet Gedetecteerd” toestand terugkeert.

De eerste automatisering:

Maak de eerste automatisering aan volgens onderstaande instellingen. Deze zorgt ervoor dat een lamp wordt ingeschakeld wanneer beweging wordt gedetecteerd:

Tradfri lamp inschakelen bij beweging

Sla deze op, verder hoef je hier niets aan te doen.
Dan maken we de tweede automatisering aan. Neem onderstaande instellingen over:

Tradfri motion lamp uitschakelen

Deze automatisering zorgt er voor dat de lamp weer uitgeschakeld wordt wanneer er gestopt is met het detecteren van beweging.
Als extra zit hier nog een duur van 5 minuten in. Pas als deze toestand 5 minuten lang onveranderd blijft wordt de lamp uitgeschakeld. Dit voorkomt het knipperlicht effect wanneer het in die ruimte wat drukker is.
Dit kun je uiteraard naar eigen wens aanpassen.

Onhandig om meerdere automatiseringen voor 1 sensor te hebben?

Ja en nee…ik voeg meerdere automatiseringen aan een scene toe en kan daarmee heel makkelijk met 1 druk op de knop verschillende automatiseringen in en uitschakelen.
Of ik voeg de scenes aan bestaande automatiseringen toe:
Wanneer ’s nachts automatisch alle lampen uitgeschakeld worden, wordt de scene voor het inschakelen van lampen bij beweging automatisch actief. En wanneer ’s ochtends de boel nog donker is en enkele lampen ingeschakeld worden, zorgt een andere scene er voor dat inschakelen van lampen bij beweging weer wordt uitgeschakeld.

Ikea Tradfri Motion Sensor is niet de meest ideale bewegingssensor maar met wat compromissen kan het werkbaar gemaakt worden.
Maar laten we eerlijk zijn: De sensor kost dan ook maar € 7,99 😉
Ik ben er tot nu toe erg tevreden over!

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven