Is een SD kaart wel geschikt voor Home Assistant?

Je kunt Home Assistant als een Docker instantie draaien, op een NUC of andere PC/laptop en op een Raspberry Pi. Het verschil met een Raspberry Pi is dat deze gebruik maakt van een SD kaart om het Operating System te draaien terwijl een NAS, Laptop of PC van een SSD of HDD gebruik maken.
Een SD kaart is trager dan een HDD of SSD, maar dat is niet zo erg aangezien Home Assistant prima presteert op een SD kaartje.
Maar zijn er verder nog nadelen om Home Assistant op een SD kaartje te draaien?

Zaken om op te letten voordat je een SD kaartje gaat gebruiken

Home Assistant is qua schijfgebruik behoorlijk actief. Hoe meer integraties/apparaten je hebt hoe meer er gelogd en data geregistreerd wordt door Home Assistant.
Er wordt dus vooral veel geschreven naar de SD kaart en daar zit hem dan ook het venijn in!
Een SD kaart is namelijk onderhevig aan het fenomeen “Wear” waarbij de SD kaart “slijt” bij het (veelvuldig) schrijven naar de SD kaart.
Wanneer de SD kaart zodanig versleten is dan zal deze er mee ophouden en gaat deze dus kapot. Weg Home Assistant, weg data en weg historie!

Het lijkt er dan ook op dat het geen kwestie is van óf een SD kaart kapot gaat maar wanneer!
Sommigen melden een kapotte SD kaart na enkele weken al, anderen enkele maanden maar er zijn ook mensen die Home Assistant al meer dan 4 jaar op een SD kaartje draaien. De ervaringen lopen dus nogal uiteen.
Maar feit is wel dat een Home Assistant installatie op een SD kaartje over het algemeen niet een erg lang leven beschoren is.

De kwaliteit van de SD kaart speelt natuurlijk een grote rol hierin!
Hele goedkope kaartjes behoren tot de groep waarbij na enkele weken tot maanden deze de geest kunnen geven.
De wat duurdere kaartjes hebben een soort “wear” bescherming maar dat betekend nog steeds niet dat deze kaartjes onsterfelijk zijn.

Wat ook mee kan spelen en wat eventueel de levensduur zou kúnnen verlengen is het gebruiken van een hele grote SD kaart. Normaal is voor Home Assistant een 32GB kaartje méér dan genoeg. Het gebruiken van een 128 of 256GB kaartje zou ervoor kunnen zorgen dat de blocks op het kaartje minder vaak beschreven worden waardoor deze het langer vol zullen houden.

Conclusie

Dat we Home Assistant beter dus niet op een SD kaartje kunnen installeren is wel duidelijk. Maar of een duurdere of grotere kaart bijdraagt aan een langere levensduur is ook nog niet echt helder aangezien de ervaringen best wel uiteen lopen.
Mogelijk is een forse Home Assistant configuratie waarbij extreem veel geschreven wordt wel de oorzaak dat ook duurdere SD kaarten (te) snel de geest geven.
We gaan hier nog wat onderzoek in plegen en proberen dan een advies te geven over óf en welke SD kaart je het beste kunt gebruiken.

Tot die tijd: Heb je Home Assistant op een SD kaart draaien? Zorg er dan voor dat je regelmatig een backup maakt!

Home Assistant SD kaart geschikt ?
Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven