Budget Planner in Home Assistant

Ben je op zoek naar een zelf gehoste, gratis budgetplanner om je financiën bij te houden, budgetten maken/beheren en zien hoeveel geld maandelijks waar naar toe gaat?
Geef dan de AddOn Actual Budget dan eens een kans!
Het enige dat je hoeft te doen is in de AddOn-Winkel een repository toe te voegen met het adres: https://github.com/sztupy/hassio-actualbudget

Vervolgens kun je de Actual Budget AddOn installeren. Deze AddOn behoeft verder geen configuratie en je kunt deze na de installatie gewoon starten.
Actual Budget is een webbased applicatie en je hoeft dus geen extra software te installeren om deze te kunnen gebruiken.
Standaard draait deze op poort 5006 en om de webpagina te openen ga je naar http://jouwhomeassistantadres:5006

Nu kun je eenmalig een aantal zaken instellen zoals wachtwoord, naam etc. Dit spreekt allemaal voor zich.
Eenmaal in de webinterface kun je je rekeningen aanmaken en categorieën maken.
Om je bank transacties te importeren kun je bij je eigen bank de afschriften downloaden in CSV formaat. Deze kun je dan importeren in Actual Budget. Voor het importeren kun je aangeven welke kolom waar voor staat en dit is allemaal aan te passen naar eigen wens.

Importeer je transacties en nu heb je een overzicht van alle geldstromen. Als je regels wilt aanmaken om transacties automatisch aan categorieën toe te kennen dan is dat ook zeer eenvoudig te doen. Op basis van een uitgebreide set filters kun je exact aangeven wat je aan welke categorie gekoppeld wilt hebben.

Deze categorieën kun je dan weer gebruiken in je budgetten overzicht. Per maand kun je aangeven hoeveel geld je aan een categorie beschikbaar wilt stellen.
Actual Budget houdt dit dan a.d.h.v. de geimporteerde transacties en regels bij en zal je dan laten zien of je onder of boven je budget bent gegaan.

Ook kun je je eigen dashboard samenstellen met leuke grafieken en overzichten. Je kunt uit een aantal standaard widgets kiezen welke je weer wilt geven.
Zo heb je in 1 oogopslag alles wat je wilt zien!

Persoonlijk vind ik dit een van de beste gratis Budget Planners die beschikbaar zijn. Een nadeel is wel dat Actual Budget enkel in het Engels te krijgen is.
Een echte Home Assistant integratie is er (nog) niet maar je kunt de website wel als embedded website in op je Home Assistant Dashboard laten weergeven.
Zo kun je binnen Home Assistant gewoon naar je Budget Planner toe!

Tot nu toe ben ik er erg tevreden mee en Actual Budget geeft mij eenvoudig en snel overzichtelijk weer wat de financiële situatie is.
Alle data blijft binnen jouw eigen netwerk en wordt dus niet ergens in een Cloud opgeslagen. Ook hoef je geen account te registreren om Actual Budget te kunnen/mogen gebruiken. En het beste van alles: het is gratis!

Ben je dus op zoek naar een goede, uitgebreide en relatief eenvoudig in gebruik te nemen budget planner? Neem dan zeker eens een kijkje bij Actual Budget!
In no-time up and running zonder poespas!

Deel dit:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven