Boekenplank Addon – Creëer je eigen boekenplank!

Heb je thuis veel documenten met allerlei informatie die overal en nergens staan? En wil je deze onderbrengen op een digitale boekenplank?
Kijk dan eens naar de Boekenplank Addon in Home Assistant!
Hiermee kun je een compleet, naar eigen wens in te richten boekenplank inrichten.

Features:

Gratis & Open Source:
BookStack is volledig gratis en open source, met een MIT-licentie. De broncode is beschikbaar op GitHub. Het downloaden en installeren van je eigen instantie van BookStack brengt geen kosten met zich mee.

Eenvoudige, Simpele Interface:
Eenvoud was de hoogste prioriteit bij het bouwen van BookStack. De pagina-editor heeft een eenvoudige WYSIWYG-interface en alle content is onderverdeeld in drie eenvoudige, realistische groepen: Boeken, Hoofdstukken, Pagina’s.

Doorzoekbaar en Verbonden:
De content in BookStack is volledig doorzoekbaar. Je kunt op boekniveau zoeken of door alle boeken, hoofdstukken en pagina’s heen. De mogelijkheid om direct naar elke paragraaf te linken stelt je in staat om je documentatie verbonden te houden.

Configureerbaar:
Configuratie-opties stellen je in staat om BookStack in te richten naar jouw gebruikssituatie. Je kunt de naam, het logo en de registratie-opties aanpassen. Je kunt ook instellen of het hele systeem openbaar zichtbaar is of niet.

Eenvoudige Vereisten:
BookStack is gebouwd met PHP, bovenop het Laravel-framework en gebruikt MySQL om data op te slaan. Prestaties zijn in gedachten gehouden en BookStack kan probleemloos draaien op goedkope opslag.

Krachtige Functies:
Naast de krachtige zoek- en koppelingsmogelijkheden zijn er ook boekoverstijgende sorteringen, paginarevisies en beeldbeheer. Een volledig rol- en permissiesysteem stelt je in staat om content en acties naar behoefte af te schermen.

Meertalig:
BookStack-gebruikers kunnen hun voorkeurstaal instellen. Dankzij geweldige bijdragen van de gemeenschap zijn de huidige talen die in BookStack zijn ingebouwd onder andere EN, FR, DE, ES, IT, JA, NL, PL, RU en meer.

Optionele Markdown Editor:
Als je de voorkeur geeft aan schrijven in Markdown, dan ondersteunt BookStack dit. Een markdown-editor is beschikbaar en bevat een live-preview terwijl je je documentatie schrijft.

Geïntegreerde Authenticatie:
Naast de standaard e-mail/wachtwoord login kunnen sociale providers zoals GitHub, Google, Slack, AzureAD en meer worden gebruikt. Okta en LDAP-opties zijn beschikbaar voor enterprise-omgevingen.

Voorbereidingen en Installatie

Bookstack is afhankelijk van een MySQL/MariaDB Database. Deze is ook als een Addon te installeren en moet vóór Bookstack geinstalleerd zijn.

Om deze te installeren ga je naar Instellingen –> Addons en vervolgens naar de Add-on Winkel
Vervolgens zoek je de MariaDB Addon en installeer je deze:

Hier hoef je verder niets aan te wijzigen. Na het installeren kun je deze starten en vervolgens werkt MariaBD out of the box!

Dan ga je weer naar de Add-on Winkel. Daar zoek je dan de Bookstack Addon:

Bookstack addon home assistant

Installeer deze dan en wacht tot dit klaar is.
Indien dit klaar is kun je op de Bookstack knop drukken en kom je in onderstaand scherm:

Bookstack setup

Hierboven zie je het algemene scherm en van hieruit kun je je Boekenplank (her)starten en instellingen aanpassen.
Vóórdat je Bookstack gaat starten is het goed om eerst even naar de configuratie te gaan en daar je instellingen te controleren en/of te wijzigen:

Bookstack settings

Standaard staat deze op poort 2665, deze kun je wijzigen naar een poort naar jouw wens.
Als dit in orde is, kun je weer terug naar het tabblad Informatie en vervolgens op Starten klikken. De Bookstack Addon wordt dan gestart.

Als je vervolgens dan naar het adres van jou Home Assistant instantie gaat met poort 2665, bijvoorbeeld http://homeassistantadres:2665, dan krijg je de webinterface te zien.
Je moet dan eerst even door de eerste installatie heen, maar dat bestaat eigenlijk alleen maar uit het aanmaken van een Administrator account.
Vervolgens kun je gebruikers aanmaken en kun je beginnen met het maken van je boekenplank(en):

Boekenplanken

Het geheel werkt ook echt als een boekenplank. Bovenstaande afbeelding geeft de aanwezige boekenplanken weer. Op deze boekenplanken kun je weer boeken “neerzetten” :

Boeken op de boekenplank Homeassistant

Deze boeken kun je natuurlijk openen en zoals elk boek bevat dit boek dan weer hoofstukken:

Bookstack boekenplank boeken met hoofdstukken

En elk hoofdstuk bevat natuurlijk weer pagina’s met verschillende onderwerpen:

Bookstack boekenplank hoofdstukken

En de pagina’s bevatten dan de informatie die je wilt zien:

Bookstack/Boekenplank is volledig webbased. Je hebt dus geen aparte app nodig om hier gebruik van te kunnen maken.
Het bevat een redelijk vernuftige tekstverwerker welke het betere kopieer en plak werk snapt.
Wat erg handig is, is dat je plaatjes gewoon kunt kopieren en plakken. Je hoeft dus niet een afbeelding eerst op te slaan, dan uploaden en dan selecteren op de pagina. gewoon knip en plak 🙂

Dit is ideaal om te gebruiken wanneer je belangrijke informatie beschikbaar wilt stellen met meerdere personen.
Bijvoorbeeld voor spoedzaken, welke huisarts, tandarts, ziekenhuis, telefoonnummers etc. Maar ook andere zaken die belangrijk zijn en hierdoor makkelijk te vinden zijn.
En wijzigt er iets in de tekst/informatie? dan is dat in no time aangepast en voor iedereen beschikbaar.

Persoonlijk vind ik dit een super handige Addon waarvan ik vrij veel gebruik maak!

Veel plezier met het maken van je boekenplanken!

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven