Scenes en Automatiseringen verschil

Binnen Home Assistant heb je Automatiseringen en Scenes waarin je van allerlei leuke dingen kunt doen.
Maar wat is het verschil tussen een automatisering en een scene? Het zijn namelijk 2 totaal verschillende dingen die allebei wel automatiseren maar dus niet hetzelfde ingezet kunnen worden.

Automatisering:

Een automatisering is een soort draaiboek dat werkt volgens een Trigger een Voorwaarde en een Actie
In dat draaiboek wordt ingesteld dat bij een bepaalde Trigger zoals tijd, iemand komt thuis, zonsondergang een Actie uitgevoerd moet worden maar alléén als voldaan wordt aan de Voorwaarde.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een automatisering is dat als jij de laatste bent die het huis verlaat (Trigger) en het is ná zonsondergang en vóór zonsopkomst én er is niemand meer thuis (Voorwaarde) dat dan de lampen uitgeschakeld moeten worden, de verwarming op afwezig en de TV uit gezet moet worden (Actie)

Dat kan er zo uit zien:

Home Assistant Automatiseringen

Trigger: iemand verlaat het huis
Voorwaarden: Bevestig dat niemand meer thuis is
Actie: Schakel TV etc. uit.

Dit is dus een automatisering.

Scenes

Een scene is eigenlijk niets anders dan een moment opname van de staat van bijvoorbeeld een groep lampen.
Je maakt een scene, voegt lampen toe en geeft aan wat de staat van die lampen (per lamp) moet zijn.
Je kunt een lamp aanzetten, een bepaalde kleur en intensiviteit meegeven maar ook lampen uitzetten.
Zo creëer je dus een scene die bij inschakelen ervan de lampen in de staat brengt zoals jij hebt aangegeven in die scene.
Je kunt dus scenes maken voor feller licht, een romantische scene met gedimd licht en een bepaalde kleur en noem maar op wat je nog meer kunt maken. Zo kun je met 1 druk op de knop alle lampen in een voorgeprogrammeerde staat zetten.

Een scene kan er zo uit zien:

Home Assistant Scene

In bovenstaande afbeelding zie je een aantal lampen die zijn toegevoegd aan de scene die voor ’s avonds zijn. Als je op het lampje klikt, kun je per lamp aangeven hoe je deze wilt gebruiken.

Vanuit een scene kun je ook automatiseringen aanroepen die uitgevoerd moeten worden.
Maar vanuit een automatisering kun je ook scenes aanroepen. Dat kun je in de eerste afbeelding zien dat bij de acties een scene wordt aangeroepen.

Maar een scene kun je dus niet voorzien van een trigger of voorwaarden. Scenes kun je alleen aanzetten en niet uit zoals dat wel het geval is bij een automatisering.
Als je met scenes lampen aan en uit wilt zetten moet je dus 2 scenes maken. 1 die de lampen inschakeld en 1 die de lampen uitschakeld.

Samengevat

Een automatisering kun je dus automatisch laten uitvoeren door een trigger en al dan niet voorzien van voorwaarden waaronder een automatisering mag worden uitgevoerd. Een automatisering kan een scene als actie uit laten voeren.

Een scene kun je niet automatisch laten triggeren (tenzij je de scene opneemt in een automatisering) Je kunt hiervoor een knop op je dashboard maken om de scene in te schakelen.
In een scene kun je géén voorwaarden of triggers opgeven die moeten worden voldaan.
Je kunt wel een automatisering uit laten voeren door een scene.

Ik hoop dat het verschil nu duidelijk is tussen een automatisering en een scene!

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven